Miten parantaa ruuansulatusta?
Ruuansulatuksen tuli eli Agni
Vahva ja oikein toimiva ruuansulatus
Usein kuulee sanottavan “olet sitä mitä syöt”, mutta ayurveda esittää asiaan uuden näkökulman: olet sitä mitä sulatat. Näin ollen oikeanlaisen ruuan syöminen ei yksin riitä kehon ravitsemiseksi, vaan keskeisessä asemassa on vahva ja oikein toimiva ruuansulatus. Jotta pystyisimme hyötymään syömästämme ruoasta, kehon täytyy ensin pilkkoa se elimistöllemme sopivaan muotoon. Ayurveda tarjoaa lempeän menetelmän ruuansulatuksen parantamiseen.
Helsingin Ayurvedaklinikalla ayurveda-konsultaatioista vastaa Ossi Viljakainen.
Agni eli ruuansulatuksen tuli
ruuansulatuksen tuli, eli ayurvedan kielellä agni, on vastuussa sekä ruuan sulattamisesta, kehon lämpötilan säätelystä että aineenvaihdunnasta. Agni on tulielementin ilmentymä kehossa. Sen keskeisin vaikutusalue on ruuansulatus ja soluaineenvaihdunta. Vatsahapot ja ruuansulatusnesteet entsyymeineen ovat agnin ilmentymiä.
Agnin tehtävänä on pitää kehon lämpötila vakaana 37°C:n tuntumassa, riippumatta ulkoisista olosuhteista ja syömämme ruuan lämpötilasta . Agni ilmenee myös aineenvaihduntana (metabolia) kehon kudoksissa sekä solutasolla. Mielen tasolla agni tuottaa älykkyyden ja erottelukyvyn. Vahva agni antaa myös tahdonvoiman ja päättäväisyyden sekä säätelee elinvoimaisuuttamme.
Agnin neljä tilaa
Ayurvedisen hoidon tavoitteena on saada kehon agni vahvaksi ja tasapainoiseksi, jotta ruuansulatus pystyisi prosessoimaan kaiken syödyn ruuan ongelmitta, ja jotta syödyt ruoka-aineet ravitsisivat kehoamme ja kudoksiamme optimaalisesti.
1. Vaihteleva agni
Vaihteleva agni (vishama agni) on yleinen vata-kehotyypeillä. Se näkyy vaihtelevana ruokahaluna ja vaihtelevana ruuansulatuksena. Toisinaan on kova nälkä, joskus ruokahalua ei ole lainkaan. Välillä ruoka sulaa hyvin ja nopeasti, välillä ruoka ei tunnu sulavan lainkaan. Vaihteleva agni aiheuttaa turvotusta sekä kaasua ja energiatason vaihtelua.
2. Korkea agni
Korkea agni (tikshna agni) on yleinen pitta-kehotyypeille. Se ilmenee muun muassa vatsan tai ruokatorven poltteluna, närästyksenä, löysänä ulosteena tai ripulina. Myös verenvuoto on mahdollinen seuraus tikshna agnista.
3. Matala agni
Matala agni (manda agni) on yleinen kapha-kehotyypeille. Se näkyy heikkona ruokahaluna, painon kertymisenä sekä limaisuutena ja tukkoisuutena.
4. Tasapainoinen agni
Tasapainoinen agni (sama agni) on ideaalitila, johon kehotyypistä riippumatta kaikkien tulisi pyrkiä. Silloin ruuansulatus on tasapainoinen, toimii hyvin ja ruoka sulaa optimaalisesti. Myös suolen toiminta on säännöllinen ja ulosteen koostumus normaali.
Tutustu kehotyypillesi sopivaan ruokavalioon
Ruuansulatukseen liittyviä ongelmia
Heikko ruuansulatus aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Turvotus, ilmavaivat tai liiallinen röyhtäily ovat yleisiä ongelmia, jotka johtuvat liian heikosta ruuansulatuksesta. Oireita heikosta ruuansulatuksesta ovat myös raskas, unelias olo ruokailun jälkeen sekä liman erittyminen ja nenän tukkeutuminen pian aterian jälkeen. Mikäli ruuansulatuksesi on heikko ja kärsit helposti vatsan turvotuksesta, ilmavaivoista, röyhtäilystä, närästyksestä tai löysistä ulosteista, erityisesti silloin olisi tärkeää kiinnittää huomiota ruokailutottumuksiisi, sekä ottaa käyttöön ruuansulatusta parantavia tuotteita.
Ayurvedasta apua heikkoon ruuansulatukseen
Ayurvedan mukainen ruokavalio ja ruokailutottumukset tasapainottavat ruuansulatusta ja auttavat ruokaa sulamaan optimaalisesti. Ayurvedan mukaan on tärkeää ruokailla säännöllisesti ja ainoastaan ruoka-aikaan.
Säännöllisyys
Vältä satunnaista syömistä vaihteleviin kellonaikoihin, jatkuvaa napostelua ja tarpeettomia välipaloja. Ateriavälien tulisi olla vähintään 4 tuntia, jotta edellinen ateria ehtii sulaa kokonaan. Syö vatsasi enintään 75 %:sti täyteen ja vältä ylensyöntiä.
Ruokailutilanne
Vältä stressaavia tai voimakkaita tunteita nostattavia tilanteita ennen ruokailua, sillä ne vaikuttavat heikentävästi ruuansulatuksen tuleen, eli agniin. Sen sijaan muista säännöllinen fyysinen harjoitus ja esimerkiksi jooga-asanat, jotka vahvistavat tehokkaasti agnia.
Helposti sulavat ruoat
Ruuansulatuksen ollessa heikko, suosi pehmeää, helposti sulavaa ruokaa, kuten keittoja, puuromaisia ruokia sekä riisiruokia. Käytä myös agnia lisääviä mausteita, kuten juustokuminaa, fenkolia, inkivääriä, mustapippuria, kanelia ja neilikkaa sekä ayurvedatuotteita ja ayurvedisiä kotirohtoja.
Vältettävät ruoka-aineet
Vältä leipää, pizzaa, juustoja ja raskaita ruokia sekä raakoja ruokia, raasteita ja salaatteja.