Ayurvedinen ruokavalio
Jos tunnistat, että olosi voisi olla parempi, ja että ruoka ja ruokailu on menettänyt merkitystään, jatka lukemista!
Nykymaailmassa ruokaa ja ruokailua ei arvosteta kuten ennen, ja se on sääli, sillä ruoalla ja tavalla jolla ruokailemme, on valtaisa vaikutus terveyteemme ja saattaa aiheuttaa jos jonkinlaista vaivaa.
Ayurveda on ikivanha elämäntapa jossa korostetaan sitä, että ruoka tulee valmistaa aina puhtaista, raikkaista, tuoreista luonnonmukaisista aineksista ja se tulee nauttia rauhassa, ruokailuun keskittyen.
Keskeistä on, että aterian tulee olla tasapainoinen, ja siihen sisältyy kaikkea kehon tarvitsemaa juuri sopivasti. Kullakin aterialla tulee olla edustettuina kaikki 6 perusmakua edustettuina, oikeassa suhteessa. Jos ateriasta puuttuu yksi tai useampi perusmauista, jää kehollemme tunne, että jotain jäi puuttumaan – ja löydämme pian itsemme availemasta jääkääpin ovea ja etsimästä jotain pientä naposteltavaa. Tästä useimmilla on varmasti kokemusta.
Jotta ruuansulatus voisi toimia optimaalisesti, on syytä kiinnittää huomiota ruoka-aineiden oikeaan yhdistelyyn. Osa ruoka-aineista on ominaisuuksiltaan happamia (hapot), osa emäksisiä (kasvisemäkset), ja osa vaatii sulaakseen runsaasti entsyymejä (hiilihydraatit). Toiset ruoka-aineet tarvitsevat runsaasti vatsahappoja sisältävän ympäristön, mutta toisten ruoka-aineiden sulaminen liian happamassa ympäristössä ei puolestaan tapahdu optimaalisesti.
Ayurvedinen ruoka-aineiden yhdistely perustuu tarkkaan ruoka-aineiden ja niiden sulamisen havainnointiin. Yhdistelyn avulla pyritään optimoimaan ruuansulatus ja pitämään agni (ruoansulatuksen tuli) vahvana.
Muun muassa näitä asioita käydään läpi vastaanotolla, jotta saisit juuri itsellesi ja kehotyypillesi sopivan ruokavalion vaivatta ja opiskelematta ayurvedaa sen enempää. Varaa aika vaikka heti!
Ossi Viljakainen
Ossi Viljakainen on uranuurtaja Ayurvedisen lääketieteen saralla Suomessa. Hän on ollut mukana tuomassa tätä ajan hampaan kestänyttä tietoa Suomeen, ollut perustamassa Suomen ayurveda yhdistystä sekä opettanut useamman vuoden Suomen Ayurveda-instituutissa. Hän on auttanut lukemattomia vatsa- ja suolistovaivojen kanssa, pitäen päivittäistä vastaanottoa Helsingissä ja ottaen määräpäivinä vastaan useammalla paikkakunnalla Suomessa.