[fusion_builder_container hundred_percent=“no” hundred_percent_height=“no” hundred_percent_height_scroll=“no” hundred_percent_height_center_content=“yes” equal_height_columns=“no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=“center center” background_repeat=“no-repeat” fade=“no” background_parallax=“none” enable_mobile=“no” parallax_speed=“0.3” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=“16:9” video_loop=“yes” video_mute=“yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=“solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=“”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1” layout=“1_1” spacing=”” center_content=“no” link=”” target=“_self” min_height=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=“left top” background_repeat=“no-repeat” hover_type=“none” border_size=“0” border_color=”” border_style=“solid” border_position=“all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=“left” animation_speed=“0.3” animation_offset=”” last=“no”][fusion_text]Kaphaa tasapainottava ruokavalio
Paras kaphan tasapainottaja: hunaja
Suosi:
Yleisperiaate: Suosi tulista ja karvasta makua, lämmintä, kevyttä ja kuivaa ruokaa.
Hedelmät: Hedelmät lisäävät nestettä kehossa ja lisää liman tuotantoa. Kaphan on parempi välttää
hedelmiä.
Kuivatut hedelmät (pääsääntöisesti), omena, karpalo, granaattiomena
Kasvikset: Useimmat kasvikset ovat Ok kaphalle.
Sinimailasen idut, artisokka, tankoparsa, punajuuri, paprika, karela (karvasmeloni), parsakaali,
ruusukaali, kaali, porkkana, kukkakaali, selleri, mangoldi (lehtijuurikas), chili, korianteri (tuore),
munakoiso, vihreät pavut, lehtikaali, salaatti, sinapin lehdet, persilja, herneet, perunat, retiisi, pinaatti,
auringonkukan versot, nauris, vesikrassi.
Viljat: Useimmat viljat eivät ole hyväksi kaphalle, koska ne ovat raskaita ja lisäävät painoa. Kaphalle
sopivat viljat, joilla on diuriittisia (nestettä poistavia) ja limaa poistavia (kuivattavia) ominaisuuksia.
Ohra, tattari, maissi, hirssi, quinoa, ruis, kuivat viljat: popcorn, riisimurot
Palkokasvit: Useimmat palkokasvit ovat hyväksi kaphalle, koska ne ovat kuivattavia ja lisäävät ilmaa.
Tofu lisää hiukan kaphaa, mutta se on silti kaphalle paljon parempi kuin maitotuotteet, liha tai
pähkinät ja on yksi turvallisemmista proteiinin lähteistä kaphalle.
Aduki‑, kidney‑, lima‑, mung- ja soijapavut, linssit, kuivatut herneet, tofu.
Maitotuotteet: Kapha-tyypin tulisi pääsääntöisesti välttää maitoa ja maitotuotteita, lukuun ottamatta
piimää tai vuohenmaitoa. Maitotuotteet ovat erityisen limoittavia ja lisäävät tukkoisuutta. Usein
kapha-tyypeillä on laktoosi-intoleranssi tai maitoallergia.
Piimä, vuohenmaito, soijamaito
Eläinkunnan tuotteet: Yleisesti ottaen Kapha-tyyppi ei tarvitse eläinkunnan tuotteita, ja liha nostaa
kaphaa pitkällä aikavälillä. Jos kapha haluaa välttämättä syödä lihaa, lintujen tai kanan liha on
vähemmän haitallista. Myös kananmunat lisäävät kaphaa.
Pähkinät ja siemenet: Useimmat pähkinät ja siemenet eivät ole hyväksi kaphalle, koska ne ovat
raskaita ja limaa muodostavia, ja ne voivat lisätä tukkoisuutta. Kuitenkin proteiinin lähteenä ne ovat
parempia kuin maito tai liha.
Ossi Viljakainen, Ayurveda-terveyskonsultti 045–125 5674 www.ayur-jooga.fi
15.05.2010
Suosi: kurpitsan siemenet, auringonkukan siemenet
Öljyt: Useimmat öljyt eivät ole hyväksi kaphalle, koska ne ovat kosteita ja raskaita (samoin kuin
kapha). Niitä tulisi käyttää hyvin pienissä määrin. Eläinrasvoja, kuten laardia, tulee välttää tiukasti,
koska ne ovat kasviöljyjä raskaampia.
Auringonkukka, sinapinsiemenöljy, saflori, soija, maissi, canola, pellava
Juomat: Kapha-tyypin tarvitsee juoda vähemmän vettä. Kaphan on parempi juoda kuumia ja
lämpimiä juomia. Lämpimän tai kuuman veden juomista suositellaan.
Tee, kahvi, inkivääritee, mausteet, hunajavesi, kuuma vesi.
Mausteet: Kaikki mausteet ovat hyväksi kaphalle, myös pippuriset ja tuliset. Tulinen maku on
ominaisuuksiltaan päinvastainen verrattuna kaphaan, koska se on kuumaa ja kuivaa. Mausteet
parantavat aineenvaihduntaa estäen rasvan ja nesteen kertymistä kudoksiin. Kuitenkin suolaa tulee
välttää, koska se kerää nestettä kehoon.
Hing, basilika, laakerinlehdet, mustapippuri, kardemumma, cayenne, korianteri (tuore), korianteri
(jauhettu), kaneli, neilikka, kumina, juustokumina, tilli, fenkoli, sarviapila (methi), valkosipuli,
inkivääri, retikka, minttu, sinappi, muskotti, oregano, paprika, persilja, rosmariini, sahrami, salvia,
soijakastike, kurkuma.
Makeuttajat: Makea maku lisää kaikkein voimakkaimmin kaphaa ja saa sen helposti epätasapainoon.
Liian runsas makean käyttö on kapha-tyypin yleisin virhe, ja aiheuttaa suurimman osan heidän
sairauksistaan. Tähän hunaja on poikkeus, koska sillä on limaa irrottavia ja kuivattavia ominaisuuksia
Hunaja (vanha)
Vältä:
Yleisperiaate: Vältä makeaa ja suolaista makua, raskasta ja öljyistä ruokaa
Hedelmät: Banaani, mustikka, kirsikka, taateli, viikuna, viinirypäle, greippi, sitruuna, lime, mango ,
meloni, appelsiini, papaya, päärynä, persikka, persimoni, ananas, luumu (tuore), luumu (kuivattu),
vadelma, mansikka.
Kasvikset: Avokado, maissi (tuore), kurkku, okra, merilevät, kurpitsa, bataatti, tomaatti, jamssi.
Viljat: Basmatiriisi, tumma riisi, cous cous, kaura, vehnä, spelt, valkoinen riisi
Palkokasvit: Kikherneet
Maitotuotteet: Juustot, tuorejuusto, raejuusto, lehmänmaito, kerma, jäätelö, kefir, riisimaito,
Ossi Viljakainen, Ayurveda-terveyskonsultti 045–125 5674 www.ayur-jooga.fi
15.05.2010
ranskankerma, kermaviili, jogurtti
Eläinkunnan tuotteet: Kaikki liha, kala, kana, munat
Pähkinät ja siemenet: Manteli, parapähkinä, cashew, kookos, hasselpähkinä, pecan, saksanpähkinä,
pinjan siemenet, seesami.
Öljyt: Manteli, avokado, voi, ghee, margariini, oliivi, maapähkinä seesami
Juomat: Makeat mehut, limonadit, liiallinen juominen, kylmät juomat, jäävesi.
Mausteet: Merisuola, ruususuola (vain pienissä määrin), tamarind
Makeuttajat: Valkoinen sokeri, tumma sokeri, hedelmäsokeri, hunaja (tuore), raakasokeri, melassit,
vaahterasiirappi, tumma siirappi.
Ossi Viljakainen, Ayurveda-terveyskonsultti 045–125 5674 www.ayur-jooga.fi
15.05.2010[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=“1451” max_width=”” style_type=“none” stylecolor=”” hover_type=“none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=“none” lightbox=“no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=“_self” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=“left” animation_speed=“0.3” animation_offset=“”]https://www.ayurvedaklinikka.fi/wp-content/uploads/2018/05/kapha-dosha-planet-ayurveda-300x268.png[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]