[fusion_builder_container hundred_percent=“no” hundred_percent_height=“no” hundred_percent_height_scroll=“no” hundred_percent_height_center_content=“yes” equal_height_columns=“no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=“center cen­ter” background_repeat=“no-repeat” fade=“no” background_parallax=“none” enable_mobile=“no” parallax_speed=“0.3” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=“16:9” video_loop=“yes” video_mute=“yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=“solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=“”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1” layout=“1_1” spacing=”” center_content=“no” link=”” target=“_self” min_height=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=“left top” background_repeat=“no-repeat” hover_type=“none” border_size=“0” border_color=”” border_style=“solid” border_position=“all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=“left” animation_speed=“0.3” animation_offset=”” last=“no”][fusion_text]Kaphaa tasa­pai­not­ta­va ruokavalio
Paras kap­han tasa­pai­not­ta­ja: hunaja
Suosi:
Yleis­pe­ri­aa­te: Suo­si tulis­ta ja kar­vas­ta makua, läm­min­tä, kevyt­tä ja kui­vaa ruokaa.
Hedel­mät: Hedel­mät lisää­vät nes­tet­tä kehos­sa ja lisää liman tuo­tan­toa. Kap­han on parem­pi välttää
hedelmiä.
Kui­va­tut hedel­mät (pää­sään­töi­ses­ti), ome­na, kar­pa­lo, granaattiomena
Kas­vik­set: Useim­mat kas­vik­set ovat Ok kaphalle.
Sini­mai­la­sen idut, arti­sok­ka, tan­ko­par­sa, puna­juu­ri, papri­ka, kare­la (kar­vas­me­lo­ni), parsakaali,
ruusu­kaa­li, kaa­li, pork­ka­na, kuk­ka­kaa­li, sel­le­ri, man­gol­di (leh­ti­juu­ri­kas), chi­li, korian­te­ri (tuo­re),
muna­koi­so, vih­reät pavut, leh­ti­kaa­li, salaat­ti, sina­pin leh­det, per­sil­ja, her­neet, peru­nat, retii­si, pinaatti,
aurin­gon­ku­kan ver­sot, nau­ris, vesikrassi.
Vil­jat: Useim­mat vil­jat eivät ole hyväk­si kap­hal­le, kos­ka ne ovat ras­kai­ta ja lisää­vät pai­noa. Kaphalle
sopi­vat vil­jat, joil­la on diu­riit­ti­sia (nes­tet­tä pois­ta­via) ja limaa pois­ta­via (kui­vat­ta­via) ominaisuuksia.
Ohra, tat­ta­ri, mais­si, hirs­si, qui­noa, ruis, kui­vat vil­jat: popcorn, riisimurot
Pal­ko­kas­vit: Useim­mat pal­ko­kas­vit ovat hyväk­si kap­hal­le, kos­ka ne ovat kui­vat­ta­via ja lisää­vät ilmaa.
Tofu lisää hiu­kan kap­haa, mut­ta se on sil­ti kap­hal­le pal­jon parem­pi kuin mai­to­tuot­teet, liha tai
päh­ki­nät ja on yksi tur­val­li­sem­mis­ta pro­teii­nin läh­teis­tä kaphalle.
Aduki‑, kidney‑, lima‑, mung- ja soi­ja­pa­vut, lins­sit, kui­va­tut her­neet, tofu.
Mai­to­tuot­teet: Kap­ha-tyy­pin tuli­si pää­sään­töi­ses­ti vält­tää mai­toa ja mai­to­tuot­tei­ta, lukuun ottamatta
pii­mää tai vuo­hen­mai­toa. Mai­to­tuot­teet ovat eri­tyi­sen limoit­ta­via ja lisää­vät tuk­koi­suut­ta. Usein
kap­ha-tyy­peil­lä on lak­too­si-into­le­rans­si tai maitoallergia.
Pii­mä, vuo­hen­mai­to, soijamaito
Eläin­kun­nan tuot­teet: Ylei­ses­ti ottaen Kap­ha-tyyp­pi ei tar­vit­se eläin­kun­nan tuot­tei­ta, ja liha nostaa
kap­haa pit­käl­lä aika­vä­lil­lä. Jos kap­ha halu­aa vält­tä­mät­tä syö­dä lihaa, lin­tu­jen tai kanan liha on
vähem­män hai­tal­lis­ta. Myös kanan­mu­nat lisää­vät kaphaa.
Päh­ki­nät ja sie­me­net: Useim­mat päh­ki­nät ja sie­me­net eivät ole hyväk­si kap­hal­le, kos­ka ne ovat
ras­kai­ta ja limaa muo­dos­ta­via, ja ne voi­vat lisä­tä tuk­koi­suut­ta. Kui­ten­kin pro­teii­nin läh­tee­nä ne ovat
parem­pia kuin mai­to tai liha.
Ossi Vil­ja­kai­nen, Ayur­ve­da-ter­veys­kon­sult­ti 045–125 5674 www.ayur-jooga.fi
15.05.2010
Suo­si: kur­pit­san sie­me­net, aurin­gon­ku­kan siemenet
Öljyt: Useim­mat öljyt eivät ole hyväk­si kap­hal­le, kos­ka ne ovat kos­tei­ta ja ras­kai­ta (samoin kuin
kap­ha). Nii­tä tuli­si käyt­tää hyvin pie­nis­sä mää­rin. Eläin­ras­vo­ja, kuten laar­dia, tulee vält­tää tiukasti,
kos­ka ne ovat kas­viöl­jy­jä raskaampia.
Aurin­gon­kuk­ka, sina­pin­sie­me­nöl­jy, saflo­ri, soi­ja, mais­si, cano­la, pellava
Juo­mat: Kap­ha-tyy­pin tar­vit­see juo­da vähem­män vet­tä. Kap­han on parem­pi juo­da kuu­mia ja
läm­pi­miä juo­mia. Läm­pi­män tai kuu­man veden juo­mis­ta suositellaan.
Tee, kah­vi, inki­vää­ri­tee, maus­teet, huna­ja­ve­si, kuu­ma vesi.
Maus­teet: Kaik­ki maus­teet ovat hyväk­si kap­hal­le, myös pip­pu­ri­set ja tuli­set. Tuli­nen maku on
omi­nai­suuk­sil­taan päin­vas­tai­nen ver­rat­tu­na kap­haan, kos­ka se on kuu­maa ja kui­vaa. Mausteet
paran­ta­vat aineen­vaih­dun­taa estäen ras­van ja nes­teen ker­ty­mis­tä kudok­siin. Kui­ten­kin suo­laa tulee
vält­tää, kos­ka se kerää nes­tet­tä kehoon.
Hing, basi­li­ka, laa­ke­rin­leh­det, mus­ta­pip­pu­ri, kar­de­mum­ma, cayen­ne, korian­te­ri (tuo­re), korianteri
(jau­het­tu), kane­li, nei­lik­ka, kumi­na, juus­to­ku­mi­na, til­li, fen­ko­li, sar­via­pi­la (met­hi), valkosipuli,
inki­vää­ri, retik­ka, mint­tu, sinap­pi, mus­kot­ti, ore­ga­no, papri­ka, per­sil­ja, ros­ma­rii­ni, sah­ra­mi, salvia,
soi­ja­kas­ti­ke, kurkuma.
Makeut­ta­jat: Makea maku lisää kaik­kein voi­mak­kaim­min kap­haa ja saa sen hel­pos­ti epätasapainoon.
Lii­an run­sas makean käyt­tö on kap­ha-tyy­pin ylei­sin vir­he, ja aiheut­taa suu­rim­man osan heidän
sai­rauk­sis­taan. Tähän huna­ja on poik­keus, kos­ka sil­lä on limaa irrot­ta­via ja kui­vat­ta­via ominaisuuksia
Huna­ja (van­ha)
Vältä:
Yleis­pe­ri­aa­te: Väl­tä make­aa ja suo­lais­ta makua, ras­kas­ta ja öljyis­tä ruokaa
Hedel­mät: Banaa­ni, mus­tik­ka, kir­sik­ka, taa­te­li, vii­ku­na, vii­ni­ry­pä­le, greip­pi, sit­ruu­na, lime, mango ,
melo­ni, appel­sii­ni, papaya, pää­ry­nä, per­sik­ka, per­si­mo­ni, ana­nas, luu­mu (tuo­re), luu­mu (kui­vat­tu),
vadel­ma, mansikka.
Kas­vik­set: Avo­ka­do, mais­si (tuo­re), kurk­ku, okra, meri­le­vät, kur­pit­sa, bataat­ti, tomaat­ti, jamssi.
Vil­jat: Bas­ma­ti­rii­si, tum­ma rii­si, cous cous, kau­ra, veh­nä, spelt, val­koi­nen riisi
Pal­ko­kas­vit: Kikherneet
Mai­to­tuot­teet: Juus­tot, tuo­re­juus­to, rae­juus­to, leh­män­mai­to, ker­ma, jää­te­lö, kefir, riisimaito,
Ossi Vil­ja­kai­nen, Ayur­ve­da-ter­veys­kon­sult­ti 045–125 5674 www.ayur-jooga.fi
15.05.2010
rans­kan­ker­ma, ker­ma­vii­li, jogurtti
Eläin­kun­nan tuot­teet: Kaik­ki liha, kala, kana, munat
Päh­ki­nät ja sie­me­net: Man­te­li, para­päh­ki­nä, cas­hew, koo­kos, has­sel­päh­ki­nä, pecan, saksanpähkinä,
pin­jan sie­me­net, seesami.
Öljyt: Man­te­li, avo­ka­do, voi, ghee, mar­ga­rii­ni, olii­vi, maa­päh­ki­nä seesami
Juo­mat: Makeat mehut, limo­na­dit, lii­al­li­nen juo­mi­nen, kyl­mät juo­mat, jäävesi.
Maus­teet: Meri­suo­la, ruususuo­la (vain pie­nis­sä mää­rin), tamarind
Makeut­ta­jat: Val­koi­nen soke­ri, tum­ma soke­ri, hedel­mä­so­ke­ri, huna­ja (tuo­re), raa­ka­so­ke­ri, melassit,
vaah­te­ra­sii­rap­pi, tum­ma siirappi.
Ossi Vil­ja­kai­nen, Ayur­ve­da-ter­veys­kon­sult­ti 045–125 5674 www.ayur-jooga.fi
15.05.2010[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=“1451” max_width=”” style_type=“none” sty­leco­lor=”” hover_type=“none” bor­der­size=”” bor­derco­lor=”” bor­der­ra­dius=”” align=“none” lightbox=“no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=“_self” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=“left” animation_speed=“0.3” animation_offset=“”]https://www.ayurvedaklinikka.fi/wp-content/uploads/2018/05/kapha-dosha-planet-ayurveda-300x268.png[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]