Kehon elementit Vata, Pitta, Kapha
Esiintyessään elävässä ihmiskehossa, viisi elementtiä kehossa muodostavat kolme biologista energiaa, eli doshaa.
Nämä doshat eivät ole fyysisiä, havaittavissa olevia substansseja, vaan kehossa vaikuttavia biologisia energioita, tai energeettisiä substansseja, joiden toiminta voidaan havaita kehossa doshien ominaisuuksienperusteella.
3 Doshaa – Kehon biologiset energiat
Kehon kolme doshaa ovat lyhyesti:
- Vata (Ilma + eetteri) Vata on kevyt, kylmä, kuiva, karkea, hienosyinen, liikkuva, kirkas
- Pitta (Tuli + vesi) Kevyt, kuuma, terävä, nestemäinen, liikkuva, öljyinen
- Kapha (Vesi+maa) Raskas, hidas, kylmä, öljyinen, limainen, sileä, tiivis, pehmeä, staattinen (liikkumaton), tahmea, samea, kova
Ayurvedassa nähdään, että nämä elementit vaikuttavat suuresti siihen, mitä henkilön tulisi syuödä, mutta asiaan vaikuttaa myös ruoansulatuksen tuli, eli agni.
Agni on biologisen tulielementin ilmentymä kehossa. Se on transformatiivisen tulielementin ilmentymä, ja vastaa kehossa ruoansulatuksesta. Ruoansulatuksen hapot ja ruoansulatusnesteet entsyymeineen ovat agnin ilmentymiä. Lisäksi agni ilmenee myös aineenvaihduntana (metabolia) solutasolla ja mielen tasolla agni tuottaa älykkyyden ja erottelukyvyn. Vahva agni antaa näinollen tahdonvoiman ja päättäväisyyttä sekä säätelee elinvoimaisuutta. Se voidaan nähdä näillä kaikilla tasoilla.
Agnilla on 4 tilaa:
1. Korkea (tikshna agni), joka ilmenee löysänä ulosteena, ripulina, myös verenvuoto on mahdollista. Yleinen pitta-tyypeillä.
2. Matala (manda agni), joka näkyy heikkona ruokahaluna, painon kertymisenä, limaisuutena ja tukkoisuutena. Yleinen kapha-tyypeillä
3. Vaihteleva (vishmana agni), joka näkyy vaihtelevana ruokahaluna (joskus on kova nälkä, joskus taas ei lainkaan ruokahalua), vaihtelevana ruuansulatuksena (välillä ruoka sulaa hyvin ja nopeasti, välillä ruoka ei tunnu sulavan lainkaan ja aiheuttaa turvotusta ja kaasuna, ja myös energiataso vaihtelee.
4. Tasapainoinen (sama agni).
Mitä tehdä jos Agni on heikko?
Mikäli ruuansulatuksesi on heikko ja kärsit helposti vatsan turvotuksesta, ilmavaivoista, röyhtäilystä, närästyksestä tai löysistä ulosteista, erityisesti silloin on oleellista tulla tietoiseksi omista ruokailutottumuksistaan.
On tärkeää ruokailla säännöllisesti, ja vain ruoka-aikoina. Vältä napostelua ja tarpeettomia välipaloja. Välin aterialta aterialle tulee olla vähintään 4 tuntia.
Syö pehmeää, helposti sulavaa ruokaa – keittoja, puuromaisia ruokia, riisiruokia.
Vältä leipää, pizzaa, juustoja ja raskaita ruokia, sekä raakoja ruokia, raasteita ja salaatteja.
Syö vatsasi 75% täyteen ja vältä ylensyöntiä.
Käytä lisäksi agnia lisääviä mausteita, kuten inkivääriä, mustapippuria, kanelia ja neilikkaa, sekä ayurvedatuotteita ja ayurvedisiä kotirohtoja.
Vältä stressaavia tai voimakkaita tunteita nostattavia tilanteita, sillä ne vaikuttavat heikentävästi agniin. Sen sijaan muista säännöllinen fyysinen harjoitus & jooga-asanat, sillä ne vahvistavat tehokkaasti agnia.
Jos kaipaat lisätietoja tai tarkempaa tietoa miten saada ruoansulatus toimimaan, paino hallintaan sekä ihanan olon, tule vastaanotolle! Saat itseäsi varten, ja tämän hetken tarpeitasi vastaavan ruokavalion jolla jatkaa eteenpäin.
Ossi Viljakainen

Ossi Viljakainen on uranuurtaja Ayurvedisen lääketieteen saralla Suomessa. Hän on ollut mukana tuomassa tätä ajan hampaan kestänyttä tietoa Suomeen, ollut perustamassa Suomen ayurveda yhdistystä sekä opettanut useamman vuoden Suomen Ayurveda-instituutissa. Hän on auttanut lukemattomia vatsa- ja suolistovaivojen kanssa, pitäen päivittäistä vastaanottoa Helsingissä ja ottaen määräpäivinä vastaan useammalla paikkakunnalla Suomessa.