[fusion_builder_container hundred_percent=“no” hundred_percent_height=“no” hundred_percent_height_scroll=“no” hundred_percent_height_center_content=“yes” equal_height_columns=“no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=“center cen­ter” background_repeat=“no-repeat” fade=“no” background_parallax=“none” enable_mobile=“no” parallax_speed=“0.3” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=“16:9” video_loop=“yes” video_mute=“yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=“solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=“”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1” layout=“1_1” spacing=”” center_content=“no” link=”” target=“_self” min_height=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=“left top” background_repeat=“no-repeat” hover_type=“none” border_size=“0” border_color=”” border_style=“solid” border_position=“all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=“left” animation_speed=“0.3” animation_offset=”” last=“no”][fusion_title hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” content_align=“left” size=“1” font_size=”” line_height=”” letter_spacing=”” margin_top=”” margin_bottom=”” text_color=”” style_type=“default” sep_color=“”]

Keho­tyy­pit

[/fusion_title][fusion_section_separator divider_type=“rounded-split” divider_position=“left” divider_candy=“top” icon=”” icon_color=”” bor­der­size=”” bor­derco­lor=”” backgroundcolor=”#ffffff” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=“default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=“”]

Olem­me kaik­ki ulko­näöl­täm­me ja ole­muk­sel­tam­me eri­lai­sia. Jot­kut ovat hoik­kia, jot­kut tuke­vam­pia. Yhden ole­mus on hen­to,  toi­sen atleet­ti­nen tai vah­va­ra­ken­tei­nen, kol­man­nen ole­mus on vank­ka­ra­ken­tei­nen ja hel­pos­ti tai­pu­vai­nen yli­pai­noon. Sii­nä mis­sä yhdel­lä on vai­keuk­sia saa­da edes nor­maa­li pai­no pysy­mään, toi­sel­la voi olla vai­keuk­sia kerään­ty­vien kilo­jen kanssa.

Pelk­kä ulko­nä­kö ei ero­ta mei­tä, vaan eroam­me toi­sis­tam­me myös luon­teen osal­ta. Osa ihmi­sis­tä on luon­teel­taan kuu­ma­ve­ri­siä, ja heil­lä on lähes aina läm­pi­mät kädet ja jalat, kun taas toi­nen on hel­pos­ti pale­le­va, var­si­nai­nen vilu­kis­sa. Ayur­ve­da selit­tää nämä yksi­löl­li­set erot keho­tyy­pin kautta.

Keho­tyyp­pi, eli Prakṛ­ti (luon­to) on perit­ty van­hem­mil­ta hedel­möi­tyk­ses­sä. Se pysyy sama­na koko elä­män ajan ja on muut­tu­ma­ton. Prakr­ti muo­dos­taa poh­jan perus­o­mi­nai­suuk­sil­lem­me. Ayur­ve­da tun­nis­taa kol­me pää­tyyp­piä (vata, pit­ta, kap­ha), sekä näi­den eri­lai­set yhdistelmät.

Ihmi­siä ei kui­ten­kaan voi jakaa näin kar­keas­ti kol­meen tyyp­piin, vaan meis­sä kai­kis­sa on kaik­kia kol­mea, vataa, pit­taa ja kap­haa eri suh­teis­sa. Siten ayur­ve­da tun­nis­taa­kin yhteen­sä 7 kehotyyppiä.

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=“default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=“”]

Vata-tyyp­pi

Omi­nai­suu­det: Kevyt- ja siro­ra­ken­tei­nen, vil­kas, luo­va, kui­va & kar­hea iho, ohuet hiukset.

Pit­ta-tyyp­pi

Omi­nai­suu­det: Tuli­luon­toi­nen, kes­ki­ver­to ruu­miin­ra­ken­ne, ener­gi­nen, mää­rä­tie­toi­nen, pää­mää­rä­ha­kui­nen. Suo­rit­ta­ja. Johtajaluonne.

Kap­ha-tyyp­pi

Ras­kas­ra­ken­tei­nen – isot luut & lihak­set, rau­hal­li­nen, enem­män ras­va­ku­dos­ta, hidas ruu­an­su­la­tus ja aineen­vaih­dun­ta, tai­pu­mus yli­pai­noon ja nes­teen kertymiseen.

Vata-Pit­ta ‑tyyp­pi

Omi­nai­suuk­sil­taan vata- ja pit­ta­tyy­pin yhdis­tel­mä. Yhteis­tä vatal­le ja pit­tal­le on aktii­vi­suus ja liik­ku­vuus. Vata-pit­ta-tyyp­pi on tyy­pil­li­ses­ti aktii­vi­nen, toi­me­lias ja tai­pu­vai­nen levottomuuteen.

Pit­ta-Kap­ha

Omi­nai­suuk­sil­taan pit­ta- ja kap­ha­tyy­pin yhdis­tel­mä. Yhteis­tä pit­tal­le ja kap­hal­le on öljyi­syys ja voi­mak­kuus. Pit­ta-kap­ha­tyy­pil­lä on tyy­pil­li­ses­ti öljyi­nen iho ja voi­ma­kas, lihak­sis­tol­taan kehit­ty­nyt keho.

Kap­ha-Vata

Omi­nai­suuk­sil­taan kap­ha- ja vata­tyy­pin yhdis­tel­mä. Yhteis­tä näil­le tyy­peil­le on se, että molem­mat ovat kyl­miä ja kär­si­vät luon­tai­sen tulen vähyy­des­tä. Kap­ha-vata ‑tyyp­piä ole­va hen­ki­lö on ylei­ses­ti vilu­kis­sa, ja hänel­lä on hel­pos­ti kyl­män­kos­tea iho.

Vata-Pit­ta-Kap­ha eli tri-dosha

Hen­ki­lö, jon­ka kehos­sa on kaik­kia kol­mea dos­haa suur­piir­tei­ses­ti saman ver­ran, on tyy­pil­tään tridosha.

[/fusion_text][fusion_section_separator divider_type=“rounded-split” divider_position=“left” divider_candy=“top” icon=”” icon_color=”” bor­der­size=”” bor­derco­lor=”” backgroundcolor=”#ffffff” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=“no” hundred_percent_height=“no” hundred_percent_height_scroll=“no” hundred_percent_height_center_content=“yes” equal_height_columns=“no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=“center cen­ter” background_repeat=“no-repeat” fade=“no” background_parallax=“none” enable_mobile=“no” parallax_speed=“0.3” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=“16:9” video_loop=“yes” video_mute=“yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=“solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=“”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1” layout=“1_1” spacing=”” center_content=“no” link=”” target=“_self” min_height=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=“left top” background_repeat=“no-repeat” hover_type=“none” border_size=“0” border_color=”” border_style=“solid” border_position=“all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=“left” animation_speed=“0.3” animation_offset=”” last=“no”][fusion_global id=“1177”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]