[fusion_builder_container hundred_percent=“no” hundred_percent_height=“no” hundred_percent_height_scroll=“no” hundred_percent_height_center_content=“yes” equal_height_columns=“no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=“center cen­ter” background_repeat=“no-repeat” fade=“no” background_parallax=“none” enable_mobile=“no” parallax_speed=“0.3” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=“16:9” video_loop=“yes” video_mute=“yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=“solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=“”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1” layout=“1_1” spacing=”” center_content=“no” link=”” target=“_self” min_height=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=“left top” background_repeat=“no-repeat” hover_type=“none” border_size=“0” border_color=”” border_style=“solid” border_position=“all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=“left” animation_speed=“0.3” animation_offset=”” last=“no”][fusion_text]

Pit­taa-tasa­pai­not­ta­va ruo­ka­va­lio Paras pit­tan tasa­pai­not­ta­ja: ghee Suo­si: Yleis­pe­ri­aa­te — Suo­si make­aa, kar­vas­ta ja kutis­ta­vaa makua, vii­len­tä­vää ja mie­dos­ti maus­tet­tua ruo­kaa. Pit­ta-tyy­pin ruo­ka­va­lion tuli­si olla vii­leä, kui­vah­ko ja jon­kin ver­ran ras­kas. Pit­tan tuli­si syö­dä ruo­kan­sa sopi­vak­si jääh­ty­nee­nä, ei kuu­ma­na. Pit­tan tulee vält­tää run­saas­ti maus­tet­tua, tulis­ta ja lii­an kei­tet­tyä ruo­kaa. Hedel­mät: Useim­mat hedel­mät ovat hyväk­si pit­tal­le, kos­ka ne ovat pää­asias­sa vii­len­tä­viä, rau­hoit­ta­via ja har­mo­ni­soi­via, sekä janoa sam­mut­ta­via. Ome­na, mus­tik­ka, kar­pa­lo, taa­te­li, vii­ku­na, vii­ni­ry­pä­le, lime, man­go, melo­ni, appel­sii­ni, pää­ry­nä, per­si­mo­ni, ana­nas, luu­mu (tuo­re ja kui­vat­tu), gra­naat­tio­me­na, vadel­ma Kas­vik­set: Useim­mat kas­vik­set ovat hyväk­si pit­tal­le, eri­tyi­ses­ti raa­ka­na (pait­si tal­vel­la tai ruu­an­su­la­tuk­sen olles­sa heik­ko) Sini­mai­la­sen idut, arti­sok­ka, tan­ko­par­sa, papri­ka, kare­la (kar­vas­me­lo­ni), par­sa­kaa­li, ruusu­kaa­li, kuk­ka­kaa­li, kaa­li, sel­le­ri, tuo­re korian­te­ri, puna­juu­ri, tuo­re mais­si, kurk­ku, vih­reät pavut, leh­ti­kaa­li, salaat­ti, okra, per­sil­ja, pavut (tuo­re), peru­na, bataat­ti, kesä­kur­pit­sa, kur­pit­sa. Vil­jat: Useim­mat täys­jy­vä­vil­jat ovat hyväk­si pit­tal­le, kos­ka ne ovat vah­vis­ta­via ja har­mo­ni­soi­via, mut­ta eivät lii­an kuu­men­ta­via. Nekin, jot­ka nos­ta­vat pit­taa, nos­ta­vat sitä vain vähän. Ohra, bas­ma­ti­rii­si, sini­nen mais­si, tum­ma rii­si, pit­kä­jy­väi­nen rii­si, hirs­si, kau­ra, kau­ra­mu­rot, qui­noa, spelt­ti, veh­nä. Pal­ko­kas­vit: Useim­mat pal­ko­kas­vit ovat hyväk­si pit­tal­le. Adu­ki­pa­vut, kik­her­neet, kidney‑, lima‑, mung‑, mus­ta­sil­mä- ja soi­ja­pa­vut, kui­va­tut her­neet, tofu. Mai­to­tuot­teet: Pit­ta-tyyp­pi pys­tyy sulat­ta­maan par­hai­ten mai­to­tuot­tei­ta, eri­tyi­ses­ti mai­toa. Mai­to, vuo­hen­mai­to, val­koi­set juus­tot (lei­pä­juus­to, rae­juus­to, mozza­rel­la, feta jne), vuo­hen­juus­to, jogurt­ti (vas­ta­val­mis­tet­tu ja lai­men­net­tu), ghee, voi (suo­la­ton), jää­te­lö. Eläin­kun­nan tuot­teet: Liha nos­taa pit­taa ja muo­dos­taa kiuk­kua, vihaa ja aggres­sii­vi­suut­ta. Punai­nen liha on kaik­kein huo­noin­ta täs­sä suh­tees­sa. Pit­ta-tyy­pin tuli­si vält­tää eläin­kun­nan tuot­tei­ta, kos­ka se nos­taa esiin hei­dän huo­not puo­len­sa. Pit­ta tyyp­pi on tasa­pai­noi­sem­pi ja posi­tii­vi­sem­pi eläes­sään Ossi Vil­ja­kai­nen, Ayur­ve­da-ter­veys­kon­sult­ti 045–125 5674 www.ayur-jooga.fi 15.05.2010

lak­to-vege­taa­ri­sel­la ruo­ka­va­liol­la. Jos pit­ta halu­aa vält­tä­mät­tä käyt­tää lihaa, on sil­loin val­koi­nen liha parem­pi vaih­toeh­to. Munan­val­kuai­nen on parem­pi kuin kel­tuai­nen. Useim­mat kalat eivät ole hyväk­si, kos­ka se on usein kuu­men­ta­vaa, samoin sim­pu­kat. Päh­ki­nät ja sie­me­net: Päh­ki­nät ovat kuu­men­ta­via ja öljyi­siä, ja nii­tä tuli­si vält­tää. Koo­kos (koh­tuu­del­la), aurin­gon­ku­kan sie­me­net, kuo­ri­tut man­te­lit (koh­tuu­del­la) Öljyt: Öljyt ovat laa­dul­taan pit­taa lisää­viä. Ghee, voi (suo­laa­ma­ton), koo­ko­söl­jy, aurin­gon­kuk­ka­öl­jy, soi­ja­öl­jy, man­te­liöl­jy, olii­viöl­jy Juo­mat: Pit­ta tar­vit­see riit­tä­vän nes­teen­saan­nin. Rai­kas läh­de­ve­si, makeat hedel­mä­me­hut Maus­teet: Maus­tei­nen ja tuli­nen ruo­ka on yksi kes­kei­sim­mis­tä syis­tä pit­tan epä­ta­sa­pai­noon. Pit­ta voi käyt­tää kui­ten­kin joi­tain maus­tei­ta Basi­li­ka (tuo­re), kar­de­mum­ma, korian­te­ri, nei­lik­ka, juus­to­ku­mi­na, kumi­na, til­li, fen­ko­li, mint­tu, ros­ma­rii­ni, sah­ra­mi, kur­ku­ma Makeut­ta­jat: Pit­ta-tyyp­pi pys­tyy käsit­te­le­mään soke­ria hyvin. Hedel­mä­so­ke­ri, huna­ja (tuo­re), raa­ka­so­ke­ri, jag­ge­ry (gur), vaah­te­ra­sii­rap­pi. Väl­tä: Yleis­pe­ri­aa­te: Väl­tä tulis­ta, suo­lais­ta ja hapan­ta makua, kuu­men­ta­vaa, ja lii­an maus­teis­ta ruo­kaa Hedel­mät: Apri­koo­si, banaa­ni, kir­sik­ka, greip­pi, sit­ruu­na, papaya, per­sik­ka, man­sik­ka Kas­vik­set: Puna­juu­ren naa­tit, puna­juu­ri (raa­ka­na), val­ko­si­pu­li, vih­reät chi­lit, retik­ka, kaa­li­ra­pi, pur­jo (raa­ka­na), sipu­li (raa­ka­na), olii­vit (vih­reät), chi­lit (tuli­set), retii­si (raa­ka), pinaat­ti, tomaat­ti, nau­riin naa­tit, nau­ris, muna­koi­so, Vil­jat: Tum­ma rii­si (lyhyt­jy­väi­nen), tat­ta­ri, mais­si, ruis. Pal­ko­kas­vit: Lins­sit, maa­päh­ki­nät Mai­to­tuot­teet: Kel­tai­set juus­tot (edam, emmen­tal, gou­da, jne), kyp­sy­te­tyt juus­tot, home­juus­tot, voi (suo­lat­tu), hedel­mä­jo­gurt­ti, maus­ta­ma­ton jogurt­ti, jogurt­ti­rusi­nat. Eläin­kun­nan tuot­teet: Kaik­ki eläin­kun­nan tuot­teet, eri­tyi­ses­ti punai­nen liha, kala, munan­kel­tuai­nen. Ossi Vil­ja­kai­nen, Ayur­ve­da-ter­veys­kon­sult­ti 045–125 5674 www.ayur-jooga.fi 15.05.2010 Päh­ki­nät ja sie­me­net: Kaik­ki päh­ki­nät, para­päh­ki­nät, cas­hew päh­ki­nät, has­sel­päh­ki­nät, pin­jan sie­me­net, man­te­lit (kuo­ri­neen), see­sa­min sie­me­net. Öljyt: See­sa­miöl­jy, sinap­piöl­jy Juo­mat: Alko­ho­li­juo­mat, eri­tyi­ses­ti väke­vät vii­nat & puna­vii­ni, ome­na­sii­de­ri, mar­ja­me­hut (hap­pa­mat), kofeii­ni­pi­toi­set juo­mat (kah­vi, tee, kaa­kao, kola­juo­mat), hii­li­ha­po­te­tut juo­mat (limo­na­dit), pork­ka­na­me­hu, kir­sik­ka­me­hu (hapan), greip­pi­me­hu, jää­tee, papaya mehu, ana­nas­me­hu, tomaat­ti­me­hu, hap­pa­mat mehut. Maus­teet: Hing (pirun­pih­ka), basi­li­ka (kui­vat­tu), laa­ke­rin­leh­ti, cayen­ne, nei­lik­ka, sar­via­pi­la, val­ko­si­pu­li, inki­vää­ri (kui­vat­tu), mus­kot­ti­kuk­ka, mus­kot­ti­päh­ki­nä, mei­ra­mi, sina­pin­sie­me­net, ore­ga­no, papri­ka, piap­pa­li, uni­kon sie­me­net, ros­ma­rii­ni, sal­via, suo­la, täh­tia­nis, tim­ja­mi. Makeut­ta­jat: Val­koi­nen soke­ri, huna­ja (van­ha), melas­sit Ossi Vil­ja­kai­nen, Ayur­ve­da-ter­veys­kon­sult­ti 045–125 5674 www.ayur-jooga.fi 15.05.2010

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]