[fusion_builder_container hundred_percent=“no” hundred_percent_height=“no” hundred_percent_height_scroll=“no” hundred_percent_height_center_content=“yes” equal_height_columns=“no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=“center center” background_repeat=“no-repeat” fade=“no” background_parallax=“none” enable_mobile=“no” parallax_speed=“0.3” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=“16:9” video_loop=“yes” video_mute=“yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=“solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=“”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1” layout=“1_1” spacing=”” center_content=“no” link=”” target=“_self” min_height=”” hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=“left top” background_repeat=“no-repeat” hover_type=“none” border_size=“0” border_color=”” border_style=“solid” border_position=“all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=“left” animation_speed=“0.3” animation_offset=”” last=“no”][fusion_text]
Pittaa-tasapainottava ruokavalio Paras pittan tasapainottaja: ghee Suosi: Yleisperiaate — Suosi makeaa, karvasta ja kutistavaa makua, viilentävää ja miedosti maustettua ruokaa. Pitta-tyypin ruokavalion tulisi olla viileä, kuivahko ja jonkin verran raskas. Pittan tulisi syödä ruokansa sopivaksi jäähtyneenä, ei kuumana. Pittan tulee välttää runsaasti maustettua, tulista ja liian keitettyä ruokaa. Hedelmät: Useimmat hedelmät ovat hyväksi pittalle, koska ne ovat pääasiassa viilentäviä, rauhoittavia ja harmonisoivia, sekä janoa sammuttavia. Omena, mustikka, karpalo, taateli, viikuna, viinirypäle, lime, mango, meloni, appelsiini, päärynä, persimoni, ananas, luumu (tuore ja kuivattu), granaattiomena, vadelma Kasvikset: Useimmat kasvikset ovat hyväksi pittalle, erityisesti raakana (paitsi talvella tai ruuansulatuksen ollessa heikko) Sinimailasen idut, artisokka, tankoparsa, paprika, karela (karvasmeloni), parsakaali, ruusukaali, kukkakaali, kaali, selleri, tuore korianteri, punajuuri, tuore maissi, kurkku, vihreät pavut, lehtikaali, salaatti, okra, persilja, pavut (tuore), peruna, bataatti, kesäkurpitsa, kurpitsa. Viljat: Useimmat täysjyväviljat ovat hyväksi pittalle, koska ne ovat vahvistavia ja harmonisoivia, mutta eivät liian kuumentavia. Nekin, jotka nostavat pittaa, nostavat sitä vain vähän. Ohra, basmatiriisi, sininen maissi, tumma riisi, pitkäjyväinen riisi, hirssi, kaura, kauramurot, quinoa, speltti, vehnä. Palkokasvit: Useimmat palkokasvit ovat hyväksi pittalle. Adukipavut, kikherneet, kidney‑, lima‑, mung‑, mustasilmä- ja soijapavut, kuivatut herneet, tofu. Maitotuotteet: Pitta-tyyppi pystyy sulattamaan parhaiten maitotuotteita, erityisesti maitoa. Maito, vuohenmaito, valkoiset juustot (leipäjuusto, raejuusto, mozzarella, feta jne), vuohenjuusto, jogurtti (vastavalmistettu ja laimennettu), ghee, voi (suolaton), jäätelö. Eläinkunnan tuotteet: Liha nostaa pittaa ja muodostaa kiukkua, vihaa ja aggressiivisuutta. Punainen liha on kaikkein huonointa tässä suhteessa. Pitta-tyypin tulisi välttää eläinkunnan tuotteita, koska se nostaa esiin heidän huonot puolensa. Pitta tyyppi on tasapainoisempi ja positiivisempi eläessään Ossi Viljakainen, Ayurveda-terveyskonsultti 045–125 5674 www.ayur-jooga.fi 15.05.2010
lakto-vegetaarisella ruokavaliolla. Jos pitta haluaa välttämättä käyttää lihaa, on silloin valkoinen liha parempi vaihtoehto. Munanvalkuainen on parempi kuin keltuainen. Useimmat kalat eivät ole hyväksi, koska se on usein kuumentavaa, samoin simpukat. Pähkinät ja siemenet: Pähkinät ovat kuumentavia ja öljyisiä, ja niitä tulisi välttää. Kookos (kohtuudella), auringonkukan siemenet, kuoritut mantelit (kohtuudella) Öljyt: Öljyt ovat laadultaan pittaa lisääviä. Ghee, voi (suolaamaton), kookosöljy, auringonkukkaöljy, soijaöljy, manteliöljy, oliiviöljy Juomat: Pitta tarvitsee riittävän nesteensaannin. Raikas lähdevesi, makeat hedelmämehut Mausteet: Mausteinen ja tulinen ruoka on yksi keskeisimmistä syistä pittan epätasapainoon. Pitta voi käyttää kuitenkin joitain mausteita Basilika (tuore), kardemumma, korianteri, neilikka, juustokumina, kumina, tilli, fenkoli, minttu, rosmariini, sahrami, kurkuma Makeuttajat: Pitta-tyyppi pystyy käsittelemään sokeria hyvin. Hedelmäsokeri, hunaja (tuore), raakasokeri, jaggery (gur), vaahterasiirappi. Vältä: Yleisperiaate: Vältä tulista, suolaista ja hapanta makua, kuumentavaa, ja liian mausteista ruokaa Hedelmät: Aprikoosi, banaani, kirsikka, greippi, sitruuna, papaya, persikka, mansikka Kasvikset: Punajuuren naatit, punajuuri (raakana), valkosipuli, vihreät chilit, retikka, kaalirapi, purjo (raakana), sipuli (raakana), oliivit (vihreät), chilit (tuliset), retiisi (raaka), pinaatti, tomaatti, nauriin naatit, nauris, munakoiso, Viljat: Tumma riisi (lyhytjyväinen), tattari, maissi, ruis. Palkokasvit: Linssit, maapähkinät Maitotuotteet: Keltaiset juustot (edam, emmental, gouda, jne), kypsytetyt juustot, homejuustot, voi (suolattu), hedelmäjogurtti, maustamaton jogurtti, jogurttirusinat. Eläinkunnan tuotteet: Kaikki eläinkunnan tuotteet, erityisesti punainen liha, kala, munankeltuainen. Ossi Viljakainen, Ayurveda-terveyskonsultti 045–125 5674 www.ayur-jooga.fi 15.05.2010 Pähkinät ja siemenet: Kaikki pähkinät, parapähkinät, cashew pähkinät, hasselpähkinät, pinjan siemenet, mantelit (kuorineen), seesamin siemenet. Öljyt: Seesamiöljy, sinappiöljy Juomat: Alkoholijuomat, erityisesti väkevät viinat & punaviini, omenasiideri, marjamehut (happamat), kofeiinipitoiset juomat (kahvi, tee, kaakao, kolajuomat), hiilihapotetut juomat (limonadit), porkkanamehu, kirsikkamehu (hapan), greippimehu, jäätee, papaya mehu, ananasmehu, tomaattimehu, happamat mehut. Mausteet: Hing (pirunpihka), basilika (kuivattu), laakerinlehti, cayenne, neilikka, sarviapila, valkosipuli, inkivääri (kuivattu), muskottikukka, muskottipähkinä, meirami, sinapinsiemenet, oregano, paprika, piappali, unikon siemenet, rosmariini, salvia, suola, tähtianis, timjami. Makeuttajat: Valkoinen sokeri, hunaja (vanha), melassit Ossi Viljakainen, Ayurveda-terveyskonsultti 045–125 5674 www.ayur-jooga.fi 15.05.2010
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]