fbpx
Tietoa Ayurvedasta2018-06-15T11:32:30+00:00

Tietoa Ayurvedasta

Ayurveda on maailman vanhinta luontaislääketiedettä. Se on terveystietoa, joka on ajankohtaista juuri tämän päivän modernille ihmiselle. Ayurvedasta lähtee juuret Intiaan, jossa sen tuoma terveystieto on ollut osa ihmisten päivittäistä elämää jo tuhansien vuosien ajan. Ayurveda, jonka päämääränä on täydellinen terveys, sisältää syvällisen tiedon kehon ja mielen välisestä tasapainosta, joka on edellytys henkiseen hyvinvointiin. Ayurveda sisältää oivaltavan ravitsemusopin, maailman kehittyneimmän yrttilääkinnän järjestelmän, farmasian ja farmakologian, hoidot sekä tiedon oikeasta ja tasapainoisesta elämäntavasta.

Ayurvedasta tietoa

Modernina aikana monet vaikeat krooniset sairaudet ovat yleistyneet huomattavasti ja tulleet yhä useampien – sekä nuorien että vanhojen ihmisten päivittäiseksi vitsaukseksi. Moderni, kiireinen elämäntapa, stressaava työ sekä ravintoketjuun päätyneet saasteet, torjunta-ainejäämät, teollisuuskemikaalit ja kehoon kuulumattomat lisäaineet, sekä luonnoton, keinotekoisilla väri- ja aromiaineilla ryyditetty ravinneköyhä ruoka ovat altistaneet kehomme monille ennen tuntemattomille rasitteille.

Juuri tästä syystä ayurveda on ajankohtaista tänään, sillä sen vuosituhantinen viisaus johdattaa meidät kiinnittämään huomiota elämän peruskysymyksiin ja löytämään siten vastauksen tämän päivän ongelmiimme.

Ayurveda opastaa meitä kuinka keho ja mieli saadaan palautettua terveyden ja tasapainon tilaan yksinkertaisin menetelmin – tekemällä pieniä muutoksia ruokavalioomme, päivärytmiimme ja elämäntapaamme. Lisäksi monet, hellävaraiset mutta tehokkaat yrttivalmisteet ja ravintolisät auttavat puhdistamaan kehoa ja tukevat sitä parantamaan itse itsensä.

Muutamien pieniltä tuntuvien muutosten vaikutus hyvinvointiimme on usein hyvin ratkaiseva. Lisäksi ayurvedan sisältämä oivaltava viisaus ruoka-aineiden vaikutuksesta kehomme sisäiseen taspainoon on suureksi avuksi saavutetun tasapainon ylläpitämisessä.

Ayurvedan tiedot ja menetelmät ovat täydellistyneet yli 5000 vuoden aikana. Se on kokonaisvaltaista luonnonlääkintää ja terveystietoa. Ayurvediset valmisteet ovat turvallisia ja sopivat kaikille vauvasta vaariin, eivätkä tuota toksisia sivuvaikutuksia.

Kehotyypit

Olemme kaikki ulkonäöltämme ja olemuksiltamme erilaisia. Jotkut ovat hoikkia, jotkut laihoja. Toiset taas keskivertoja tai atleettisia rakenteeltaan. Ja jotkut puolestaan vankkarakenteisia, ja helposti taipuvaisia ylipainoon. Siinä missä yhdellä on vaikeuksia saada edes normaalia painoa pysymään, toisella voi olla vaikeuksia ylipainon kanssa. Osa ihmisistä on luonteeltaan kuumaverisiä, ja heillä on lähes aina lämpimät kädet ja jalat, kun taas toinen on helposti paleleva, varsinainen vilukissa.Ayurveda selittää nämä yksilölliset erot kehotyypin kautta. Kehotyyppi, eli Prakṛti (luonto) on peritty vanhemmilta hedelmöityksessä. Se pysyy samana koko elämän ajan ja on muuttumaton. Prakriti muodostaa pohjan perusominaisuuksillemme. Ayurveda tunnistaa kolme päätyyppiä, sekä näiden erilaiset yhdistelmät.

3 Doshaa – Kehon biologiset energiat

AyurvedanKehon biologiset energiat: Vata (”ilmaenergia”), Pitta (”tulienergia”) ja Kapha (”vesienergia”).

  1. Vata (Ilma + eetteri)Vata on kevyt, kylmä, kuiva, karkea, hienosyinen, liikkuva, kirkas
  2. Pitta (Tuli + vesi)
    Kevyt, kuuma, terävä, nestemäinen, liikkuva, öljyinen
  3. Kapha (Vesi+maa)Raskas, hidas, kylmä, öljyinen, limainen, sileä, tiivis, pehmeä, staattinen (liikkumaton), tahmea, samea, kova
Lue Lisää
Lue Lisää

Vata-pitta-Kapha Ruokavaliot

Yleisiä ruokailuun liittyviä periaatteita:

  • Noudata säännöllisiä ruoka-aikoja.

  • Älä lue, katso TV:tä, käytä tietokonetta tai kuuntele musiikkia ruokaillessasi

  • Siunaa tai pyhitä ruokasi

  • Syö rauhallisesti hiljaisessa, positiivisessa ilmapiirissä

  • Pureskele ruokasi tietoisesti, keskittyen ruokaan ja nauttien sen mausta.

Angni Ruoansulatuksen tuli

Usein kuulee sanottavan “Olet sitä mitä syöt”, mutta ayurveda esittää asiaan uuden näkökulman: Olet sitä mitä sulatat. Näin ollen, oikeanlaisen ruuan syöminen ei yksin riitä kehon ravitsemiseksi , vaan keskeisessä asemassa on vahva ja oikein toimiva ruuansulatus.

Lue Lisää

Ayurveda korostaa, että ruoka tulee valmistaa aina puhtaista, raikkaista, tuoreista luonnonmukaisista aineksista..

Lue Lisää

Rutiinit

Kehon terveyden ja tasapainon ylläpitämiseksi ayurveda antaa yksinkertaiset suositukset terveen päivärutiinin rungoksi. Nykyinen moderni elämäntapa on usein kiireistä ja päivä jatkuu usein myöhään yöhön.

Lue Lisää

Syö ateriasi tietoisesti läsnäollen, ruokaan ja sen makuun keskittyen. Rauhoita ruokailuhetki vain ateriointiin. Älä lue, katsele TV:tä, käytä internetiä tai keskity kiihkeään keskusteluun ateriointisi aikana.

Lue Lisää

Tasapaino ja epätasapainoAyurvedan terveysnäkemyksessä keskeinen käsite on tasapaino. Tällä tarkoitetaan tilaa, jossa koko keho, sen kudokset, keholliset järjestelmät, sisäelimet, ruuansulatus sekä aineenvaihdunta ovat tasapainossa ja aineenvaihduntajätteiden poisto toimii optimaalisesti.Tasapainoinen keho toimii optimaalisesti.

Ruoka-aineiden yhdistely

Jotta ruuansulatus voisi toimia optimaalisesti, on syytä kiinnittää huomiota ruoka-aineiden oikeaan yhdistelyyn.

Lue Lisää

Vuodenaikojen huomiointi

Koska jokaisella vuodenajalla on vaikutuksensa kolmeen doshaan (kolmeen kehon biologiseen energiaan), on tärkeää noudattaa erityisiä rutiineja, jotka sopivat kyseiseen vuodenaikaan ja auttavat kehoa vuodenajan muutosten rasituksissa. Ayurveda selittää nämä rutiinit ritucarya:ssa. Ritu tarkoittaa vuodenaikaa ja carya tarkoittaa rutiinia tai kuuria.

Ayurvedasta tarkastelee vuoden kiertoa ja luontoa totuttua yksityiskohtaisemmin ja jakaa vuoden neljän vuodenajan sijasta kuuteen kahden kuukauden mittaiseen vuodenaikaan. Vuodenajat ayurvedan mukaan ovat:

Lue Lisää
Ayurvedasta vuodenajat

Varaa aika vastaanotolle

Varaa aika