Tietoa Ayurvedasta

Ayurveda on maailman vanhinta luontaislääketiedettä. Se on terveystietoa, joka on ajankohtaista juuri tämän päivän modernille ihmiselle. Ayurvedan juuret johtavat Intiaan, jossa ayurvedinen terveystieto on ollut osa ihmisten päivittäistä elämää jo tuhansien vuosien ajan. Ayurveda, jonka päämääränä on optimaalinen terveys, sisältää syvällisen tiedon kehon ja mielen välisestä tasapainosta, joka on edellytys henkiseen hyvinvointiin.

Ayurveda sisältää oivaltavan ravitsemusopin, maailman kehittyneimmän yrttilääkinnän järjestelmän, farmasian ja farmakologian, hoidot sekä tiedon oikeasta ja tasapainoisesta elämäntavasta.

Ayurvedan tiedot ja menetelmät ovat kehittyneet yli 5000 vuoden aikana. Se on kokonaisvaltaista luonnonlääkintää ja terveystietoa. Ayurvediset valmisteet ovat turvallisia ja sopivat kaikille vauvasta vaariin, eivätkä tuota toksisia sivuvaikutuksia.

Ayurvedasta tietoa

Meidän aikakautena monet vaikeat krooniset sairaudet ovat yleistyneet huomattavasti. Ne ovat yhä useampien, sekä nuorien että vanhojen ihmisten päivittäinen vitsaus. Moderni, kiireinen elämäntapa, stressaava työ sekä ravintoketjuun päätyneet saasteet, torjunta-ainejäämät, teollisuuskemikaalit ja kehoon kuulumattomat lisäaineet, sekä luonnoton, keinotekoisilla väri- ja aromiaineilla ryyditetty ravinneköyhä ruoka, ovat altistaneet kehomme monille ennen tuntemattomille rasitteille.

Juuri tästä syystä ayurveda on ajankohtaista, sillä sen vuosituhantinen viisaus johdattaa meidät kiinnittämään huomiota elämän peruskysymyksiin ja löytämään vastauksen tämän päivän ongelmiin.

Ayurveda opastaa meidät palauttamaan kehon ja mielen terveyden ja tasapainon tilaan yksinkertaisin menetelmin – tekemällä pieniä muutoksia ruokavalioomme, päivärytmiimme sekä elämäntapaamme. Lisäksi monet, hellävaraiset mutta tehokkaat yrttivalmisteet ja ravintolisät auttavat puhdistamaan kehoa ja tukevat sitä parantamaan itse itsensä.

Muutamien pieniltä tuntuvien muutosten vaikutus hyvinvointiimme on usein ratkaiseva. Lisäksi ayurvedan sisältämä viisaus ruoka-aineiden vaikutuksesta kehomme sisäiseen tasapainoon, on suureksi avuksi  tasapainon ylläpitämisessä.

Kehotyypit

Olemme kaikki ulkonäöltämme ja olemuksiltamme erilaisia. Jotkut ovat hoikkia, jotkut laihoja. Toiset taas keskivertoja tai atleettisia rakenteeltaan. Kolmannet puolestaan vankkarakenteisia, ja helposti taipuvaisia ylipainoon. Siinä missä yhdellä on vaikeuksia saada edes normaali paino pysymään, toisella voi olla vaikeuksia ylipainon kanssa.

Osa ihmisistä ovat luonteeltaan kuumaverisiä, ja heillä on lähes aina lämpimät kädet ja jalat, kun taas toiset ovat helposti palelevia, varsinaisia vilukissoja. Ayurveda selittää nämä yksilölliset erot kehotyypin kautta.

Kehotyyppi, eli Prakṛti (luonto) on peritty vanhemmilta hedelmöityksessä. Se pysyy samana koko elämän ajan ja on muuttumaton. Prakrti muodostaa pohjan perusominaisuuksillemme. Ayurveda tunnistaa kolme päätyyppiä, sekä näiden erilaiset yhdistelmät.

Lue lisää kehotyypeistä

Ruokavaliot

Ayurveda luokittelee kehon biologiset energiat kolmeen kategoriaan: Vata (”ilmaenergia”), Pitta (”tulienergia”) ja Kapha (”vesienergia”). Jokaisesta ihmisestä löytyy näitä kaikkia, mutta usein jokin näistä on vallitseva. Siksi jokaisen tulisi syödä oman kehotyypin mukaisesti, mutta ayurveda antaa myös yleiset ohjeet ruokailun periaatteista:

  • Noudata säännöllisiä ruoka-aikoja.

  • Älä lue, katso TV:tä, käytä tietokonetta tai kuuntele musiikkia ruokaillessasi

  • Siunaa tai pyhitä ruokasi

  • Syö rauhallisesti hiljaisessa, positiivisessa ilmapiirissä

  • Pureskele ruokasi tietoisesti, keskittyen ruokaan ja nauttien sen mausta

Lue lisää ruokavalioista

Ruoansulatus

Usein kuulee sanottavan “Olet sitä mitä syöt”, mutta ayurveda esittää asiaan uuden näkökulman: Olet sitä mitä sulatat. Näin ollen, oikeanlaisen ruuan syöminen ei yksin riitä kehon ravitsemiseksi, vaan keskeisessä asemassa on vahva ja oikein toimiva ruuansulatus.

Lue lisää ruoansulatuksesta

Ruoan valmistus

Ayurveda korostaa, että ruoka tulee valmistaa aina puhtaista, raikkaista, tuoreista luonnonmukaisista aineksista.

Rutiinit

Kehon terveyden ja tasapainon ylläpitämiseksi ayurveda antaa yksinkertaiset suositukset terveen päivärutiinin rungoksi. Nykyinen moderni elämäntapa on usein kiireistä ja päivä jatkuu myöhään yöhön.

Syöminen

Syö ateriasi tietoisesti läsnäollen, ruokaan ja sen makuun keskittyen. Rauhoita ruokailuhetki vain ateriointiin. Älä lue, katsele TV:tä, käytä internetiä tai keskity kiihkeään keskusteluun ateriointisi aikana.

Ruoka-aineet

Jotta ruuansulatus voisi toimia optimaalisesti, on syytä kiinnittää huomiota ruoka-aineiden oikeaan yhdistelyyn.

Lue lisää ruoka-aineiden yhdistelystä

Tasapaino

Ayurvedan terveysnäkemyksessä keskeinen käsite on tasapaino. Tällä tarkoitetaan tilaa, jossa keho, sen kudokset, keholliset järjestelmät, sisäelimet, ruuansulatus sekä aineenvaihdunta ovat tasapainossa ja aineenvaihdunnan jätteiden poisto toimii optimaalisesti. Tasapainoinen keho toimii optimaalisesti.

Vuodenaikojen huomiointi

Koska jokaisella vuodenajalla on vaikutuksensa kolmeen doshaan (kolmeen kehon biologiseen energiaan), on tärkeää noudattaa erityisiä rutiineja, jotka sopivat kyseiseen vuodenaikaan ja auttavat kehoa vuodenajan muutosten rasituksissa. Ayurveda selittää nämä rutiinit ritucarya:ssa. Ritu tarkoittaa vuodenaikaa ja carya tarkoittaa rutiinia tai kuuria.

Ayurvedasta tarkastelee vuoden kiertoa ja luontoa totuttua yksityiskohtaisemmin ja jakaa vuoden neljän vuodenajan sijasta kuuteen kahden kuukauden mittaiseen vuodenaikaan. Vuodenajat ayurvedan mukaan ovat:

Lue lisää vuodenaikojen huomioinnista
Ayurvedasta vuodenajat
Kiinnostuitko? Varaa aika vastaanotolle!