fbpx
Vuodenaikojen huomiointi2018-05-17T14:41:19+00:00

Vuodenaikojen huomiointi

Koska jokaisella vuodenajalla on vaikutuksensa kolmeen doshaan (kolmeen kehon biologiseen energiaan), on tärkeää noudattaa erityisiä rutiineja, jotka sopivat kyseiseen vuodenaikaan ja auttavat kehoa vuodenajan muutosten rasituksissa. Ayurveda selittää nämä rutiinit ritucarya:ssa. Ritu tarkoittaa vuodenaikaa ja carya tarkoittaa rutiinia tai kuuria.

Ayurveda tarkastelee vuoden kiertoa ja luontoa totuttua yksityiskohtaisemmin ja jakaa vuoden neljän vuodenajan sijasta kuuteen kahden kuukauden mittaiseen vuodenaikaan. Vuodenajat ayurvedan mukaan ovat:

Ayurvedasta vuodenajat

Kevättalvi (shishira) tammikuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin

Kevät (vasanta) maaliskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin

Kesä (grishma) toukokuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin

Loppukesä (varsha) heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin

Syksy (sharat) syyskuun puolivälistä marraskuun puoliväliin

Talvi (hemant) marraskuun puolivälistä tammikuun puoliväliin

Kevättalvi (shishira)
Ajankohta:
tammikuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin

Kevät (vasanta)
Ajankohta:
maaliskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin

Ayurvedan mukaan auringon lisääntyminen keväällä saa kapha-doshan sulamaan ja leviämään kehossa. Tämän seurauksena ruuansulatuksen tuli, jatharagni, käy heikoksi. Ruoka sulaa heikommin, ja saadaan ilmavaivoja tai turvotusta helpommin. Seurauksena on kuonan kertyminen kehon kanaviin ja kudoksiin. Tämä ilmenee liman lisääntymisenä, kuten nuhana, yskänä, aivasteluna sekä lisääntyneenä raajojen turvotuksena kevätkauden ajan maaliskuulta toukokuulle. Riittävä ymmärrys ruokavaliosta ja rutiineista voi ehkäistä nämä kaphan luonnollisesta ärtymisestä johtuvat oireet.

Ayurvedan mukaan auringon lisääntyminen keväällä saa kapha-doshan sulamaan ja leviämään kehossa. Tämän seurauksena ruuansulatuksen tuli, jatharagni, käy heikoksi. Ruoka sulaa heikommin, ja saadaan ilmavaivoja tai turvotusta helpommin. Seurauksena on kuonan kertyminen kehon kanaviin ja kudoksiin. Tämä ilmenee liman lisääntymisenä, kuten nuhana, yskänä, aivasteluna sekä lisääntyneenä raajojen turvotuksena kevätkauden ajan maaliskuulta toukokuulle. Riittävä ymmärrys ruokavaliosta ja rutiineista voi ehkäistä nämä kaphan luonnollisesta ärtymisestä johtuvat oireet.